eee

Motivering: Tidigt på morgonen cyklar hon till jobb och skola där hon lägger sin tid på att hjälp unga i skolan. Efter jobbet tillbringar hon nästan all tid i träningslokalen, med en grupp tjejer som ökar hela tiden och lyser upp varje gång Jessica kommer dit. Hennes positiva sätt peppar och engagerar varje gymnast och det är till stor del Jessicas förtjänst att föreningen utvecklas och har så fin sammanhållning. Hon reser med sina gymnaster på alla tävlingar och läger och betalar allt själv. Utan att någonsin klaga. Jessica lyssnar alltid och är fantastisk på att få sina gymnaster på bättre humör.

Jessica Österman är Årets Kvinnliga Ledare 2014. Hon är verksam i Trelleborgs Gymnastics & Dance. Föreningen består av ca 170 medlemmar och 10-talet ledare. Det är en av de största Aerobic Gymnastics föreningarna i Sverige.

Hon började i föreningen när hon var 12 år och blev ledare när hon var 15. Idag är hon tränare för tre grupper med barn och juniorer i olika åldrar. Dessutom är Jessica själv aktiv på elitnivå och med i klubbens styrelse.
-Jag fastnade direkt för Aerobic Gymnastics eftersom jag tyckte det såg jätteroligt ut. Det är ett högt tempo och det krävs att man är både vig, explosiv, snabb och har kondition, säger Jessica.

- Tjejerna lyser upp lika mycket varje gång Jessica går in i salen. Hon låter ingen ge upp, jag har aldrig sett någon lämna träningshallen med en ledsen min under hennes pass. Hon reser med oss på alla tävlingar och läger, utan någon utbetalning, hon betalar med glädje för att få se oss tävla och utvecklas, säger Johanna Espert Kestola i föreningen. Och fortsätter, även om jag har en dålig dag eller något går dåligt under träningen så finns alltid Jessica där, hon lyssnar alltid och får en alltid på bättre humör.

Jessica är väldigt uppskattad för sitt engagemang och sin förmåga att sprida glädje omkring sig. I lokalen är hon 6 dagar i veckan och på helgerna är hon ofta ute på tävlingar. Att hon orkar lägga så mycket energi i föreningen beror på all den uppskattning hon får tillbaka.
-Det är så härligt när mina gymnaster kommer fram och kramar mig och berättar saker som hänt. Jag njuter när jag ser den lycka de visar när de lär sig nya saker, stora som små, säger Jessica, som även är med och tar fram koreografin för flera av tävlingsgymnasterna.

Vilka tycker du själv är dina främsta egenskaper som ledare?
-Jag är ganska bra på att se alla aktiva och kan anpassa träningen till deras olika nivåer, till exempel genom att alltid ha både lättare och svårare övningar om vi arbetar med stationsbanor. Inför tävlingar lägger jag gärna in extraträningar om någon aktiv vill det. Sen är jag nog en bra människokännare och bra på att peppa mina gymnaster. I min roll som tränare är det nog en stor fördel att jag fortfarande tävlar själv, då jag kan lära efter egna erfarenheter.

Du är ju relativ ung som ledare. Vad gör du annorlunda nu mot när du började? Något du lärt dig under åren?
- I början var jag mer osäker i min roll och ville gärna ha en komplett planering innan passet började. Nu är jag mer flexibel och går mycket på känsla. Självklart har jag en plan inför varje pass, men den kan ändras under passets gång beroende på antal gymnaster, deras dagsform, osv.

Har du några egna förebilder?
- Min största förebild är min egen tränare, Pia Saxholt, då hon är en fantastisk person och tränare. Hon står med båda fötterna på jorden, men har ändå stora drömmar för föreningen och våra gymnaster. För henne är det viktigt att vi håller en bra balans mellan träningsfokus och att ha kul. Jag och Pia har ett väldigt fint samarbete och vi spenderar mycket tid tillsammans både på tävlingar och i träningshallen.

Jessica har massor av idéer om hur hon vill utveckla föreningen. Just nu är det stora målet att få en egen lokal. Idag är man hänvisade till gymnastiksalar som bara är tillgängliga på kvällarna. Med en ny lokal skulle man kunna utöka verksamheten och till exempel ge fler äldre personer möjlighet till gruppträning.
-Det vore förstås en dröm att få jobba heltid med detta i framtiden. Nu hinner jag inte med att hålla så många grupper som jag vill och det finns behov av. Om jag hade mer tid skulle jag även kunna utveckla gymnasterna bättre individuellt, säger Jessica Österman.

Vilka är dina bästa tips till andra ledare?
-Var flexibel och anpassa träningen efter barnen. Om de kommer från skolan med mycket energi är det kanske bättre att börja med en lek istället för något som kräver mer fokus. Känn efter hur gruppen är och se till att alla trivs. Alla deltagare måste känna att det finns något de kan bli bättre på. Ge alltid mer beröm än kritik!

CoachenEvents och Svenska Spel gratulerar Årets Kvinnliga Ledare 2014 – Jessica Österman

Kommentera, gratulera och dela gärna denna artikel vår facebooksida!