eee

Motivering Tage Isaksson är eldsjälen som sedan 25 år håller ihop Ymer boxning i Borås och hela tiden ser till att man får fram nya talanger. Han lägger lika mycket engagemang i de unga nybörjarna och överviktiga motionsboxarna som diplom- och tävlingsboxarna. Han har genom åren fått många barn och ungdomar på glid att hamna rätt genom ett engagemang där alla får vara med och uppskattas för vilka de är – inte för hur bra de är i boxning. Unga grabbar och tjejer som kanske inte alltid haft det så lätt och knappt några pengar har ändå genom Tages försorg fått träna och åka på tävlingar. I klubben träffas 15-åriga tjejer, unga invandrarkillar, svenska tungviktsmästare samt medelålders män och kvinnor och tränar tillsammans, allt under skratt, glada tillrop och dunkar i ryggen. Här finns varken plats för sexism eller rasism utan för Tage Isaksson är alla precis lika mycket värda vilket genomsyrar hela klubben.

Tage Isaksson är Årets Eldsjäl 2014. Han är 71 år och verksam i boxningsklubben IK Ymer i Borås.  Han finns i lokalen nästan dagligen och instruerar både nybörjare och rutinerade tävlingsboxare. Dessutom är han sekreterare i klubben. IK Ymer har idag drygt 100 medlemmar och Tage är den som håller ihop klubben och ser till att man ständigt får fram nya talanger.

Tage kom in på boxningen på 50-talet när Ingemar Johansson var som störst. Han inspirerades av Ingos framgångar och gick 20-talet matcher. Han vann bland annat svenska nybörjarmästerskapet 1964. Han blev sedermera ledare i IK Ymer. Efter ett par års uppehåll från boxningen på grund av mycket resande i jobbet återkom han till klubben 1990.
-Sen dess har det rullat på och man har blivit den där eldsjälen alla lutar sig mot, förklarar Tage.

Tage lägger lika mycket engagemang i de unga nybörjarna och överviktiga motionsboxarna som diplom- och tävlingsboxarna. Han har genom åren fått många barn och ungdomar på glid att hamna rätt genom en inställning där alla får vara med och uppskattas för vilka de är – inte för hur bra de är i boxning. Unga grabbar och tjejer som kanske inte alltid haft det så lätt och knappt några pengar har ändå genom Tages försorg fått träna och åka på tävlingar och med hjärtat på rätta stället vet Tage när det är bättre att se mellan fingrarna än att rida på paragrafers, säger ordföranden i klubben Anders Nygren.

Hos IK Ymer finns 15-åriga tjejer, unga invandrarkillar, svenska tungviktsmästare och medelålders män och kvinnor som tränar tillsammans. Det är mycket skratt, glada tillrop och dunkar i ryggen och mycket är Tages förtjänst.
Atmosfären i en boxningslokal gör att man visar respekt och ödmjukhet, menar Tage och att det därför nästan aldrig blir problem när personer med så olika bakgrund träffas.

Boxningen har av tradition alltid lockat till sig invandrarungdomar och är ett bra föredöme när det gäller integration.
-Boxningen var den sport invandrarungdomar först sökte sig till. Alla vill ju vara bra på något och här får man verkligen visa att man duger. Man är alltid välkommen och det finns inget utrymme för divalater, för eller senare får sig ju alla en omgång,… säger Tage.

Tage blev en gång skickad på kurs i Stockholm för att lära sig att arbeta mot rasism. Han kom tillbaka utan att egentligen förstå vad det var han skulle lära sig. För honom var det självklart: ”Jag struntar väl i var människor kommer ifrån eller vilken hudfärg de har, bara de tycker det är roligt att boxas.”. Det är Tage Isaksson i ett nötskal, minns Anders Nygren.

Vad är det som är så fascinerande med just boxningen?
-Det är känslan att ha tränat bra, vara i fin form och känna att man kan försvara sig bra. Att man kan lita på sig själv, säger Tage och fortsätter. Det tar flera år att bli en bra boxare och i slutänden går det bara ut på att träffa den andre, utan att själv bli träffad. Då är man en bra boxare.

Tage menar att han direkt ser om någon har talang för boxning. Att det handlar om känsla och tajming. Men det är alltid upp till boxaren själv om han vill lyckas.
-En bra tränare kan hjälpa till med genvägar men den aktive själv måste göra jobbet. Det man som boxare själv upplever under matcherna lär man sig mer av än det som tränaren säger.
Ser direkt om det har känsla och tajming. Vissa, när det gått några matcher lyckas. Det är upp till en själv om man vill bra då får man ligga i. En bra tränare kan hjälpa till med genvägar. Det man själv upplever under matcherna sitter mer än tränarens säger.

Du är mån om att de som inte har haft det så lätt. Varifrån kommer det engagemanget?
-Jag vet inte om jag tänker så utan jag tar lika stort ansvar för alla. Jag bemöter alla andra som jag själv vill bli bemött. Om någon har trassliga hemförhållanden brukar jag prata med personen och se om jag kan hjälpa till på något vis. Det finns föräldrar som har ringt mig mitt i natten för att få stöd, säger Tage.

När mår du själv som bäst som ledare?
-När vi har våra årliga avslutningar. Då belönar vi våra boxare efter vad de presterat under säsongen. Hela klubben grillar korv och spelar brännboll, säger Tage. -Varje kväll på klubben är lika givande. Det är klart man blir besviken om någon ska flytta eller lägga av men förhoppningsvis har man lärt dem någonting. Om alla ungdomar har något vettigt att göra till man fyllt 18-19 år så klarar man sig nog bra resten av livet, menar Tage.

På senare år har Tage börjat med veteranfriidrott. Han har SM-guld på 60 och 200 meter och vid veteran-EM blev han 3:a på 200 meter och 4:a på 60 meter.

Vad är det som är så roligt med friidrott?
- Friidrott är idrott! Det är underbart att det finns möjligheter att vid 70 års ålder börja träna och tävla i DM, SM,och representera Sverige i EM och VM samt att få göra det i blågula landslagskläder så här på gamla dar. Det är riktigt kul och jag uppmanar flera att börja träna och tävla i dessa olympiska grenar. Man får en en god hälsa och bra kropp på köpet, säger han

Tages bästa tips är inte nytt, men alltid aktuellt: Bemöt andra som du själv vill bli bemött.

CoachenEvents och Svenska Spel gratulerar Tage Isaksson, Årets Eldsjäl 2014.

Kommentera, gratulera och dela gärna denna artikel vår facebooksida!