eee

Juryns motivering: Joakim har trots sina unga 20 år redan gjort stora avtryck i handbollsklubben Höörs HK H 65. Han har huvudansvaret för tre olika lag, har helhetsansvaret för spelarutvecklingen för klubbens ungdomsverksamhet. Åtta månader efter start har han hållit i 300 handbollspass och hans glädje och outtröttliga engagemang har spridit sig som en löpeld i föreningen.  Joakim kombinerar utvecklande träning med kluriga övningar som lockar till mycket skratt. Varje motgång eller förlust är en möjlighet till lärdom om sig själv eller laget. Joakim har öppnat upp för dialog mellan föräldrar och förening vilket gjort att man nu har stöttande föräldrar på matcher istället för missnöjda coachande föräldrar.

 Joakim Olsson började spela handboll vid 9 års ålder i hemstaden Höör. Först som spelare men han gled redan vid 14-årsålder in på tränarbanan. Men inte av fri vilja. 

- Alla i klubben skulle utbildas till domare och jag träningsdömde några matcher men det var inget för mig. Jag sa att jag hellre blev tränare så mamma föreslog mig som tränare för den ungdomsansvarige i H65. Och det är inget han ångrar idag. 

- Jag har fortfarande hand om samma grupp och de är som småsyskon för mig, säger Joakim som stortrivs med att vara ledare.

Han trivs så pass bra att han nyligen tackade nej till att börja läsa på Handelsskolan i Stockholm för att istället ägna sig åt handbollen.

Vad är bäst med att vara ledare?

– När jag ser hur individer växer både socialt och handbollstekniskt. Att vara med nära deras självförtroende växer, att de ser att de själva blir bättre individuellt och som grupp.

Joakim menar att det nu är en del av hans egen identitet att vara handbollstränare. 

- Förutom själva handbollen är det en glädje att vara med alla människor runt omkring, att göra roliga saker som att åka iväg på cuper, att ordna spontana aktiviteter med laget där vi umgås och har roligt.

-Efter att han haft ett uppstartsläger med ett av lagen sa en av spelarna till sin mamma följande: Mamma, jag har haft riktigt roligt! Dessutom har jag lärt mig mer de senaste två dagarna än jag har gjort de senaste två åren! Det tycker jag säger allt om Joakim berättar Åsa Berling, ungdomsansvarig i H65.

Hon fortsätter.

- Joakim kombinerar utvecklande träning med kluriga övningar som lockar till mycket skratt. Dessutom värnar han om att hans spelare, andra i hans närhet och han själv ska lära sig saker för och om livet. Varje motgång eller förlust är en möjlighet till lärdom om sig själv eller om laget. 

Blott 20 år gammal har han visat mod genom att tillrättavisa föräldrar som beter sig illa på läktaren. Han skapar en trevlig stämning där fokus inte ligger på att vinna till varje pris utan på att hela tiden utvecklas. En kultur som nu sprider sig i hela klubben.

Hur hittar du balansen mellan att vinna och ha kul? Finns det någon motsättning i det? Att skapa ett lag med god stämning som även vinner?

-Jag läser mycket litteratur kring positiv coachning. Där man kombinerar målen utveckling och vinna men utan inställningen att det är okej att vinna till varje pris

Men det är svårt, medger Joakim som själv vuxit upp med resultatfokuserade tränare. 

Du coachar även andra ledare. Hur försöker du få dem intresserade och motiverade att bli ledare?

-Jag har haft flyt eftersom jag själv brutit mark genom att bli tränare vid ung ålder och blir då naturligt en förebild. Andra unga ser att det är åtråvärt att bli ungdomstränare. Att det är något väldigt positivt och coolt. Vi försöker skapa en miljö där man ser upp till tränarna. Viktigt att man har unga förebilder också. Inte bara 45-åringar…

Magnus tycker att man oftare borde diskutera hur man behåller unga killar och tjejer längre inom idrotten. Ofta slutar man när helt när karriären som aktiv är över.

- Jag var själv fixerad vid att komma långt men jag insåg snart att jag inte hade förutsättningarna för att själv bli landslagsspelare. Vi behöver skapa en miljö där man fortsätter idrotta även i äldre åldrar.

Slutligen, dina bästa tips till andra ledare?

-Jobba strukturerat och med bra innehåll. Från praktiska övningar och snacket mellan övningarna. Se till att de aktiva får lära sig något varje träning. Planera det man gör noggrant och skaffa kunskap. Själv läser jag väldigt mycket, jag har säkert 10-15 böcker bredvid mig nu. 

Coachen och Svenska Spel gratulerar Joakim Olsson till priset som Årets Manliga Ledare 2013.