eee

Juryns motivering: Nina får alla i damlaget att känna sig som vinnare trots ibland förluster. ”Tänk att vi gjorde 14 mål på serieledarna!”  Nina bjuder in till fika och gemenskap. Hon tycker att det är viktigt att man skrattar med varandra, har roligt på och utanför banan. När laget i januari skulle möta Kiruna (70 mil enkel väg) så ställs tågen in pga kyla. Nina hittar lösningar och får alla till Kiruna med Sikeås herrlags buss… Nina har genom sitt engagemang, sitt ledarskap och sin personlighet varit en av dem som gjort det möjligt för ett Umeå lag att ta steget in i div 2, damer.

Nina Nilsson är 43 år och kommer ursprungligen från Malmberget som är ett riktigt handbollsfäste. När hon var 18 år flyttade hon till Umeå där hon spelade handboll under många år. Som bäst nådde hon allsvensk nivå. När hon lade av sin aktiva karriär började hon istället som tränare för sin då 6-åriga dotter och många av tjejerna tränar hon fortfarande så här elva år senare.

Det var genom handbollen Nina träffade sin man Joakim som hon nu har tre gemensamma barn med. Familjen Nilsson är en riktig handbollsfamilj. Nina tränar äldsta alltså dottern Alicia i damlaget, hennes man tränar mellanbarnet Lukas och tillsammans tränar de yngsta dottern Saga. Det innebär träning och matcher i princip alla veckans dagar. Detta kombinerar hon med ett krävande arbete som universitetsadjunkt på Umeå Universitet.

2003 var hon med och startade handbollssektionen i Gimonäs Umeå IF. Då tog Nina och ett par andra eldsjälar tag i verksamheten och idag är det en blomstrande förening med fulla årskullar i alla ungdomslag. Dessutom är många ledare och föräldrar engagerade i det som idag är Västerbottens största handbollsklubb.

Varför har det gått så bra?

- Vi har haft tur, säger Nina. Det råkade finnas många före detta handbollsspelare här omkring och har man väl börjat engagera sig i handboll så är det ofta svårt att sluta. Det spred sig ganska snabbt att vi hade en bra verksamhet med många kunniga ledare.  Framförallt att vi alltid har haft ett barnperspektiv där vi anpassar träningen efter barnens åldrar. 

Gimonäs är en breddförening där målet är att behålla spelarna inom idrotten så länge som möjligt. Det förekommer ingen toppning utan alla spelar lika ungefär i barn och ungdomslagen. 

- Vi ska aldrig nå ett resultat på bekostnad av någon individ, säger Nina. Men nu börjar även framgångarna komma för seniorerna I höstas spelade damlaget sin första säsong som seniorer i division 2. Ett damlag där stommen var 16–17-åriga spelare.

Du lägger ner så mycket tid och passion i handbollen. Vad är så speciellt med just handboll?

- Det är en sån komplex sport! Det finns ett kampmoment med mycket närkontakt. Samtidigt är det väldigt mycket strategi och teknik. En kombination som jag inte tror man hittar i andra sporter.

I handbollen är det raka rör. Man gnäller inte i onödan om man får en smäll, fortsätter hon.

-Det går inte att tappa humöret varje gång det blir hårt, det skulle inte funka. Jag tror att det är just för att handbollen är så fysisk som gör att man kommer varandra väldigt nära, även utanför planen.

För tolv år sedan omkom fem av Ninas lagkamrater i damlaget i en tragisk bilolycka på väg hem från en match. - Någonstans blev det början till slutet, hur mycket vi än kämpade efteråt", har Nina berättat, med hänvisning till att det aktuella damlaget sedan lades ner "det var alltid någon som fattades oss", berättar Ingrid Hannerz som är en av de som nominerat Nina Nilsson till priset. Och nu har hon alltså lyckats bygga upp ett nytt lag.

Nina har en förmåga att bekräfta spelarna och deras framsteg med fokus på utbildning. Framsteg är inte detsamma som framgång för Nina. "Tänk att vi gjorde 14 mål på serieledarna" kan det låta efter en förlust med 12 bollar. eller "vilket försvarsarbete, vi har lärt oss mycket i höst" säger Inger Hannerz som är förälder till en av spelarna i laget

Nina är en omtyckt eldsjäl som med ett positivt humör fixar det mesta, alltifrån lagfester till krångliga 70-milaresor med inställda tåg i 30 graders kyla. Hon vill att man ska ha roligt och skratta tillsammans både på och utanför banan.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

- Jag vill skapa en miljö där alla spelare känner sig trygga och blir sedda. När de kommer till handbollshallen ska det kännas som att komma hem. Kan de slappna av så kan de också prestera. Ingen ska bli förbannad om man testar en grej. Är det trevligt på träningen kommer man på dit varje gång och det ger ju i längden bättre resultat, säger Nina som dock poängterar vikten av disciplin när det verkligen gäller.

Nina tror att andra först och främst skulle beskriva henne som en glad person, men att man även uppskattar hennes förmåga att bygga lag.

- Vi slog nyligen ihop vårt lag med en konkurrerande klubb och sånt kan ibland vara svårt, men det gick väldigt bra och främsta anledningen var att jag såg till att behandla alla lika. Vi ordnande gemensamma aktiviteter och var väldigt uppmärksamma på att alla skulle känna sig delaktiga. Nu är tjejerna verkligen tajta.

Vilka är dina bästa tips till andra idrottsledare?

- Att skapa en miljö där det är roligt och samtidigt utmanande. Jag tycker också det är viktigt att man inte snor övningar för vuxna och använder på barn. Det blir ofta för svårt. Använd övningar med många stationer eller bollar så man undviker köer.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Nina Nilsson till priset som Årets Kvinnliga Ledare 2013.