eee

Juryns motivering: Veronica har gått ifrån att själv spela i riksserien 2010 till att vara den första kvinnliga domare som dömt TV-pucken, där hon dömde bronsmatchen. Idag dömer Veronica herrar upp till div2 i region och damernas riksserie. Veroncia är bra på att se till att alla känner sig som en i laget, hon sprider glädje och brinner för sin sport som hon varit verksam i under hela sitt liv.

 

Veronica Johansson 24 år från Vikingstad är Årets Domare 2012. Efter två hjärnskakningar inom en månad och tre inom ett år var det slutspelat för ishockeyspelaren Veronica Johansson. Det blev samtidigt starten på en lysande karriär för ishockeydomaren Veronica Johansson.

- Jag ville fortsätta med hockeyn, men att bli tränare igen direkt efter beskedet att jag inte får spela mer kändes inget vidare. Då beslutade jag mig för att bli domare, berättar Veronica som bor i Vikingstad utanför Linköping dit hon flyttade från Kristinehamn för ett par år sedan.

Veronica Johansson var en mycket lovande spelare och en del av Linköpings elitsatsning. Hon representerade klubben i Riksserien. Erfarenheten som spelare har hon nu nytta av som domare. Hon har en bra spelförståelse och vet hur spelarna reagerar i olika situationer. Ibland kan hon hålla med spelarna när ett domslut blivit fel och förstå deras frustration.

- Jag har alltid varit en ledartyp och det har jag nytta av som domare. Det är mitt ansvar att leda matchen, jag har en naturlig pondus och kan ta beslut i tuffa situationer, säger Veronica som även varit tränare i olika idrotter sedan hon var 13 år gammal.

Karriären har gått snabbt. Hon dömde dam-SM finalen våren 2011 och flyttades på hösten upp till herrarnas division 2. Våren 2012 åkte hon till Slovenien för att döma Dam div II VM och för att sedan på hösten 2012 vara den första kvinnliga domaren som dömt TV-pucken där hon dömde bronsmatchen.

Veronica är en person som sprider glädje och energi till de människor hon omges av och det är svårt att inte vara glad i hennes närvaro. När hon är på kurser peppar hon sina kollegor för att de skall få så bra resultat som möjligt, även att hon själv har höga krav på sina resultat så tänker hon alltid på de andra också, säger Christian Andersson i Vikingstad.

Domare är ju en individuell roll och de flesta kanske tänker mest på sin egen utveckling. Men du verkar väldigt mån om att skapa en sammanhållning med andra som dömer. Varför är det viktigt? 

- Som domare har man sina egna mål men man måste också hjälpa andra och se oss som ett lag. Har vi en bra sammanhållning mellan domarna blir det roligare, även om vi konkurrerar om att få döma de bästa matcherna framåt vårkanten.

Du dömer både killar och tjejer. Vilka är de största skillnaderna?

- Tempot. Det går fortare i herrhockeyn och det smälls på mer än i damhockey. Men damhockeyn har gått framåt rejält de senaste i åren tack vare Riksserie. Nu är det mycket jämnare matcher och spelet har blivit både snabbare och tuffare. Det fler matcher under grundspelet som är jämna och viktiga för lagen om man jämför med för ett par år sedan.

Veronica trivs bäst när hon är kommer in i ett skönt flow och spelarna är fokuserade på matchen, inte på henne och de andra domarna. När hon kan ha glimten i ögat och spelarna accepterar det.

- En av mina främsta styrkor är att jag tycker detta är så kul och det syns nog på mitt kroppsspråk när jag dömer, säger hon.

Finns det situationer där du känner dig riktigt nöjd med din insats som domare?

- Det finns nog inte direkt någon specifik situation där man känner sig extra stolt eller att man gjorde något bra just där. Det är lättare kanske som spelare att säga den finten var bra eller försvaret. Men som domare kan man nog känna sig lite extra stolt när man haft en match där man varit mer eller mindre osynlig. Man har gjort sitt jobb och varit på rätt plats under hela matchen.

Vilka sidor hos dig själv vill du utveckla för att bli en ännu bättre domare?

- Jag vill utvecklas hela tiden. Det sociala spelet tycker jag är intressant, att förstå hur man kommunicerar med och hanterar spelare i olika situationer. Att upptäcka med vilka medel man kan få över spelarna på sin egen sida. Jag tittar på hur andra domare gör men provar mig fram själv också. En del saker fungerar, andra inte.

Vad har du för framtidsplaner inom dömandet?

- Mitt absolut största mål är att döma OS för damer. Hemma-VM för damer 2015 är också ett mål. I Sverige är mitt mål att få döma upp till hockeyallsvenskan.

Har du några bra tips till andra ledare?

- Man har själv haft olika ledare i olika saker, idrott, skola, jobb mm, hitta din egen ledarstil genom att ta saker som du tycker har varit bra hos ledare som du haft och kombinera det med den du är. Prova och funkar inte det så provar du något annat. Jag tror det är jätteviktigt att hitta sin egen stil och se och höra alla individer i en grupp.

Coachen och Svenska Spel gratulerat Veronica Johansson till priset som Årets Domare 2012!