eee

Juryns motivering. Med stor passion, till synes ändlös energi och varm omtanke ser Helene Åström till att alla trivs och utvecklas i damhockeyföreningen Ormsta/SDE. Helene Åström är Årets Kvinnliga Ledare 2010.

 Helene Åström är 46 år, gift och har två barn. Hon kommer ursprungligen från Örnsköldsvik, men bor sedan 11 år i Djursholm. Idag är hon verksam inom Dam/Flickhockey i Ormsta/SDE där SDE är en sammanslagning av klubbarna Stocksund, Danderyd och Enebyberg. Dam A-laget tog förra säsongen klivet upp i riksserien och man har en stor ungdomsverksamhet med närmare hundratalet hockeyspelande tjejer i olika åldrar.

Helene är lagledare i seniorlaget men har genom alla åren försökt hjälpa till i de flesta lagen med råd och tips. Hon är hemmafru, vilket betyder att hon har möjlighet att lägga ner mycket tid på hockeyn.

Hur skulle du beskriva dig själv som person?

- Jag är nog väldigt omtänksam och bryr mig mycket om andra, säger Helene. Jag vill helst att alla ska ha det bra hela tiden, men det är ju inte så lätt när man jobbar med tjejer i  16-24 års ålder.  Om någon inte tränat på ett tag brukar jag höra av mig för att lyssna av läget. Blir någon skadad tar jag kontakt för att se om jag kan hjälpa till mig något, blir någon spelare ordentligt skadad åker jag med till akuten. Jag försöker även ge våra utländska spelare så mycket praktiskt hjälp som jag kan.

- Jag har aldrig mött någon som brinner så mycket för damhockeyn! Helene gör allt för sina tjejer. Det finns hur många exempel som helst på det. Ett exempel är hur hon engagerade sig för att hjälpa vår amerikanska spelare. 

Hon la ner hela sin själ på att fixa arbete och boende och uppehållstillstånd till henne, säger Lars Eidensten som är Helenes lagledarkollega.

Helene har blivit lite av en extramamma för spelarna. Hon sitter ofta och tittar på träningar och småpratar ofta med spelarna.

- Samtidigt är det viktigt att kunna läsa av vilka som vill att man pratar med dem och vilka som inte har lust med det, säger hon.

Intresset för damhockeyn är ganska konstant, det börjar en hel del tjejer men det gäller att behålla dem. 

-Jag trodde det skulle öka mer men nu flyttar spelarna mest runt mellan lagen. Bäst klarar sig de orter som har hockeygymnasium. När det är stora mästerskap som t.ex. OS märker man att det är lite större drag annars inte så mycket.

Ormsta/SDE försöker dock dra sitt strå till stacken för att öka antalet flickspelare genom att anordna Tjejhockeyskolor både i Danderyd och Vallentuna. Det är populärt och då är det dam/flickspelare som är ledare för ”småtjejerna”.

Helene försöker föregå med gott exempel. Hon lägger stor vikt vid att spelarna uppför sig juste både på och utanför isen. Hon vill även att tjejerna ska fokusera på sitt eget spel istället för att lägga energi på domarna och motståndarna. 

- Det gäller att kunna stötta varandra i alla lägen och inte att klaga om något går snett.

Hur hanterar du spelare som beter sig illa? Vad säger du till dem?

- Allra oftast är det tränarna som tar tag i och pratar med spelare som inte uppför sig önskvärt. Under matcherna händer det ibland att man får säga till spelare på bänken att dämpa sig om de t.ex. kommenterar domarnas insatser under matchen. Adrenalinet pumpar och det kan hända att några inte kan hålla riktigt tyst.

För att stärka tjejerna är det viktigt att man ger dem mycket beröm och en kram ibland, säger Helene. Hon tar mycket kort under matcherna som hon lägger ut på hemsidan.  Alla ska få synas lika mycket inga spelare ska favoriseras. Även om Helenes hem till stora delar ser ut som ett hockeykansli är pappersjobb och styrelsearbete inget för henne. 

-Jag trivs bäst när jag får vara tillsammans med tjejerna, det är mitt forum och då mår jag allra bäst. För en tid sen hade jag äran att vara ansvarig för en utvecklingscamp för flickor, 13-16 år, i Gnesta som Svenska Ishockeyförbundet anordnade. Där fick jag möjlighet träffa och umgås spelare från andra klubbar.  Jag sov t.ex. i ett av omklädningsrummen medan alla 45 glada tjejer ”sov” i gymnastiklokalen bredvid. Jätteroligt med lite liv och rörelse! 

Helene säger att man måste tycka det är roligt att vara ledare annars går det inte att göra ett bra jobb. Precis som på ett riktigt jobb. Glädjen är oerhört viktig. 

Hur hämtar du energi utanför idrotten för att ”orka med” ditt engagemang?

-Jag har nog ganska mycket energi i mig själv tror jag. Jag behöver inta ladda energi för att orka med min uppgift som ledare, utan det är just den uppgiften som ger mig energi i vardagen. Jag brukar få frågan ibland ”hur många kaffekoppar jag druckit under dagen” eller” vilka piller som jag går på”. Haha Tjejerna är helt underbara, önskar fler hade fått känna på glädjen dem sprider!

Helene säger att hon inte har några egentliga förebilder inom ledarstaben, men att hon tycker det är oerhört roligt att se alla duktiga idrottsmän och kvinnor som har lagt sin egen karriär på hyllan och som sedan jobbar som ledare ute i landet. Den kunskap som de har är väldigt värdefull att ta vara på.

- Lyssna på de runt omkring dig, ha kul och ta inte på dig mer än du klarar av. Om det är möjligt tycker jag man ska försöka jobba i team så man delar på ansvaret, tipsar Helene.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Helene till priset som Årets Kvinnliga Ledare 2010.