eee

Juryns motivering: Med sunt förnuft och en unik förmåga att skapa god stämning på planen är Tomas Jansson ett gott föredöme för både spelare, ledare och andra domare. Med både tydlighet och samtidigt glimten i ögat bidrar han till att öka den ömsesidiga respekten mellan alla på och utanför planen.Tomas Jansson är Årets Domare 2010.

 Tomas Jansson är en 42-åring fyrabarnsfar från Knivsta, mellan Stockholm och Uppsala.  Han började döma fotboll och bandy redan i 13-årsåldern och var aktiv under 4-5 år. Därefter tog han ett uppehåll från dömandet innan han gjorde comeback på planen för ett par år sedan.

-  Det var ett tuffare klimat förut, säger Tomas. Det fanns inga matchvärdar och många föräldrar och ledare var ganska jobbiga på den tiden men sedan man införde noll toleransen har det blivit mycket bättre.

Noll tolerans innebär att spelare och ledare får automatisk gult eller rött kort om man svär eller beter sig illa på planen. 
Tomas Jansson är en domare alla uppskattar och som på ett pedagogiskt sätt berättar under matchen varför han väljer att blåsa eller fria. Hans sätt att prata med spelare under matchen gör att killarna förstår att det ibland kan bli felavblåsningar och de lugnar ofta ner sig direkt, berättar Robert Vargö som är ledare i Knivsta IK

Han berättar varför han började döma igen efter alla år.
- Det var egentligen inte meningen att jag skulle börja igen, jag åkte ner till ungdomarna nere i klubben för att hjälpa till och stötta dem. Sen gick jag en domarkurs och det blev att jag återupptog dömandet igen.

Tomas Jansson ser sig mer som en matchledare än en domare där han ser som sin främsta uppgift att utbilda spelare och ledare.  Regler är viktigt, men först och främst måste man använda det sunda förnuftet, menar han.
- Jag försöker vara ödmjuk och har jag gjort fel kan jag erkänna det.  Det kan bara bli en schysst stämning på plan om man själv är schysst.  Om någon svär och det bara är jag som hör det kan det hända att jag säger till spelaren, istället för att ge ett gult kort.

Du är ödmjuk, vill skapa en god stämning på planen. Men - i vilka situationer blir du ”domare” och ”tar i”?
- Självklart när det finns spelare som inte kan acceptera de villkor som finns för en spelare som skall spela fotboll, om han eller hon är gnällig och oschysst. Självklart så är det så att jag som alla andra domare måste hålla oss till reglerna, så domare är man ju faktiskt hela tiden, men man kan få en bra stämning i alla fall och ha ett sunt förnuft.

Tomas berättar om när han nyligen dömde en träningsmatch. I en situation tog målvakten bollen klart utanför straffområdet. I vanliga fall renderar detta i ett rött kort. Istället för att visa ut målvakten frågade Tomas motståndarna om det var okej att målvakten fick spela vidare eftersom det bara var en träningsmatch. Och det var inga problem.

- Det är viktigt hur man uppträder mot varandra, även mot sina medspelare så jag försöker hela tiden kommunicera med dem runt omkring, säger Tomas. Föräldrar och ledare som inte sköter sig pratar jag med efter matchen. Jag kan säga till en förälder att det inte är okej att vara osportslig om han betett sig illa under matchen. Ett dåligt beteende smittar lätt av sig på andra.

Tomas går ofta och tittar när andra yngre domare dömer. – Jag pratar med dem efteråt och ger lite tips. Det kan vara hur de rör sig på planen eller sättet de blåser på, men även hur de är klädda. Oftast brukar de vara rätt tacksamma.

Du tittar ofta på hur domaren agerar när du ser toppmatcher på TV. Har du någon förebild som domare?
-Tidigare hade jag självklart Collina som ”idol”, nu har jag ingen speciell. Varför det vet jag inte, jag tyckte helt enkelt att han var en bra domare.

Det som driver Tomas är all den positiva energi och feedback han får kring fotbollen. Om någon från klubben ringer och behöver hjälp åker han gärna ner och dömer med kort varsel, även om det är kallt och regnigt.
-Jag tycker det är kul och givande att få vara med där det händer. Mina båda söner har också börjat döma och det tycker jag är jättekul. Givetvis ger jag dem en del tips också.

Vilka är då Tomas viktigaste tips?
- Prata med spelarna, var inte så regelrätt alla gånger. Se dig själv som en matchledare och försök skapa en god stämning ute på planen.

 

Coachen och Svenska Spel gratulerar Tomas Jansson till priset som Årets Domare 2010.