eee

Juryns motivering: 17-åringa Gabriella Grahn från Älvsby IF är en välkänd domarprofil  i norra Sverige. Med en passion och engagemang utöver det vanliga är hon lika mån om att utveckla sig själv som domare- som att hjälpa andra unga att komma igång med dömandet. Gabriella är respekterad och duktig av alla och i början på en lysande karriär som ishockeydomare.

 Gabriella Grahn är 17 år och kommer från Älvsbyn ett par mil utanför Luleå. Hon går andra året på barn-fritidsprogrammet i gymnasiet. Som trettonåring började hon spela hockey i Älvsby IF men redan andra säsongen anmälde hon sig till en domarutbildning.

-De hade en kurs på hallen och jag tänkte att jag lika gärna kunde gå den. Det är alltid bra att lära sig regler, berättar Gabriella. Hon dömde en match, det var kul så hon fortsatte.

Inför säsongen 09/10 bestämde sig Gabriella att satsa helt på sin domarkarriär och tog även på sej uppdraget för domarsättningen för pojkhockeyn i Älvsby IF. Hon stöttar de som just genomgått sin föreningsdomarutbildning. Hon sitter ofta på läktaren och studerar de nya domarna och ger dem tips på hur det kan utvecklas.

- Som domare är Gabriella regelsäker och tydlig. Hon har en nära kontakt med spelarna samt sina kollegor. Hon uppträder ödmjukt men med stor pondus och trygghet i sina beslut på isen. Gabriella uppträder ödmjukt men med stor pondus och trygghet i sina beslut på isen. Föreningen har många gånger fått beröm för hennes insats i samband med hemmamatcher och vi vet också att Gabriella "levererar" på samma nivå vid jobb på andra arenor. Hon har en stor social kompetens och en vilja att lära mer. Hon är en god förebild både på och på sidan av plan, säger Niclas Nyberg, Styrelsesekreterare Älvsby IF 

Hockey och tidigare ledare I det lag Gabriella spelade i som aktiv.

- En sak som slår mig är att när vi inom Älvsby IF Hockey satt och diskuterade svårigheten med domare till pojkhockeyn så fick Gabriella reda på problemet. Det tog bara en dag, sen kom frågan från henne om inte hon kunde få bli ansvarig för detta, samt ordna en utbildning av nya domare bland våra ungdomar. Detta är en typisk situation som beskriver Gabriella och hennes brinnande intresse för domarrollen samt vår förening, fortsätter Niclas.

Du har en stor passion för dömandet. Vad är det som är så roligt med att döma?

-Det är mycket som är kul, hela helheten. Jag är också domaransvarig dels för att hjälpa andra att få in en fot i domarbransche men även för att jag själv får en kick av det. De som dömer kan reglerna så jag ser till att de tror på sig själva, 

Vilka tycker du själv är dina styrkor som domare?

-Jag är ganska självsäker och lugn på plan. Om det blir tjafs, försöker jag resonera och berätta min syn på situationen, säger Gabriella som idag dömer J-18, U-16 och damer division ett.

Tycker du att killarna du dömer behandlar dig annorlunda för att du är tjej?

- Eftersom att jag började döma på en ganska ung ålder så känns det iallafall som att man har vant sig att jag är där, speciellt när jag dömer på hemmaplan. Att jag blir behan dlad på ett annat sätt ha jag inte märkt av ännu, vilket jag tycker är bra. Bara för att jag är tjej så ska jag inte bli behandlat på något annat sätt.

Tjusningen med att döma hockey tycker Gabriella ligger i det höga tempot, att det händer så mycket hela tiden och man måste vara uppmärksam på allt.

-Man får inte somna till. Om jag skulle missa något får jag ta den smällen. Vi är ju bara människor, säger hon. Det är oerhört roligt att döma och varje gång man går ut på plan är det en kick, Man vet aldrig vad som ska hända därute, säger Gabriella som tycker det är extra roligt att döma de spelare som är lite äldre och helst ska det vara viktiga matcher söger hon och tillägger.

- Om man somnar till och det skulle hända nått så får man hantera det då - och i vissa fall erkänna att man hade fel. På så sätt vinner man spelarna och ledarnas respekt vilket är mycket viktigt och sen självklart se till att man får till det rätt nästa gång

Har du några förebilder som domare?

-Nej inga namn direkt utan jag försöker lära mig allt! Jag vill bli bättre på allt, som hur jag ska  hantera olika situationer, utveckla mitt åkmönster och så vidare.

Har du några tips till andra unga som precis börjat sin domarkarriär?

- Visa intresse och döm så mycket som möjligt. På så sätt visar du intresse och får kunskapen och rutinen väldigt snabbt. Ha självförtroende i det du gör och när du vet att du har rätt, stå på dig. Men viktigast av allt: ha kul och ta allt med en nypa salt!

Vad har du för framtida mål som domare?

-Jag håller på så länge det är roligt och jag strävar så högt som jag kan. Slutar det med att man får döma division 2 eller OS är det okej…Ja,att döma OS skulle vara kul! 

Coachen och Svenska Spel gratulerar Gabriella Grahn till priset som Årets Unga Domare 2009!