eee

Juryns motivering: I Jerry Achrens varma famn ryms alla barn och ungdomar - både i och utanför idrotten. I den snabbt växande föreningen Pappas Pojkar möts alla med respekt och värme. Jerry Achrens värderingar och engagemang genomsyrar en förening där glädjen att få idrotta viktigare än sportsliga framgångar. Jerry Achren är Årets Eldsjäl 2009.

 Jerry Ahren är 37 år och var med och startade upp föreningen Pappas Pojkar i början av 90-talet.  Till en början var det ett kompisgäng som ville börja spela seriespel men när spelarna blev äldre och flera av dem fick barn väcktes tanken på att starta en barn- och ungdomsverksamhet.  Idag har han tre barn som alla är aktiva i föreningen. Han är också ordförande I föreningen och tränar fyra av lagen.

Redan från början ville man göra annorlunda än andra föreningar. I Pappas pojkar skulle det finnas plats för alla och inte finnas någon tidig elitsatsning.

-Vi ville att det skulle vara roligt att spela oavsett hur duktig man var,förklarar Jerry. I vår förening är det ingen som har betalt och alla lag står för sina egna kostnader. Det är inte meningen att ungdomslagen ska försörja seniorerna, vilket är vanligt i många andra föreningar. Barn kostar tillräckligt med pengar ändå.

Idag har föreningen nästan 140 barn och Jerry har en stor del i detta.

Hur har det gått så bra?

-Jag har lätt för att lära namn och göra så att alla barn syns. Jag ropar inte du”.  Sen har jag fått bra ledare som hänger på. Jag jobbar i skolan och tolererar inte att de retas i skolan och kommer till träningen och ska vara kompisar. Man ska vara schysst hela tiden och det ryktet har spridit sig.

-Jerry är en ledare som brinner för föreningen. Han har en fantastisk förmåga att se alla barnen som individer och att alla får en möjlighet att utvecklas från sin nuvarande nivå. Hela han är ett enda stort hjärta som älskar alla grabbarna som han har hand om. Han bryr sig om mer än bara fotbollsdelen i pojkarnas liv, som deras skolgång och övrig vardag, berättar Hans Nordin som är pappa till en pojkarna I Jerrys lag.

Pappas pojkar håller till på en grusplan utan belysning större delen av året men hemmamatcherna spelar man på naturgräs i Tullinge där man har sin hemvist. Jerry medger att det är svårt att verka i en liten förening, kommunen ser främst till de större föreningarna vilket gör att man får mindre bidrag och sämre träningsmöjligheter än de andra lagen.

Hur gör du för att alla ska trivas i föreningen?

- Inför varje träning har vi en samling i mitten där vi presenterar oss för nya spelare, man kan säga att vi har ett  faddersystem där vi tar hand om alla nya och får dem att känna sig välkomna. Jag är mån om att alla ska trivas och ha roligt tillsammans.  Samtidigt är det förstås viktigt med disciplin så man lär sig något också. Vi försöker att inte nöta samma saker för många gånger utan variera med lekar och jippon vid sidan av. Vi kan till exempel gå och bowla eller gå på bio ihop.

Jerry menar att idrotten har en stor fostrande effekt där man lär sig hur man beter sig socialt bland andra människor. Man lär sig ta hänsyn och respektera varandra oavsett vem man är. AIK:are eller Djurgårdaren, det spelar ingen roll.

Du menar att idrotten har en fostrande effekt. Vad kan idrotten ge barnen som de har nytta av Ii resten av livet?

-Hur man beter sig socialt bland andra människor och hur man tar hänsyn till andra människor. Man ska kunna umgås över gränserna oavsett vem man är. AIK:are eller Djurgårdaren, det spelar ingen roll.

Hur orkar du engagera dig i barnen även utanför skolan?

-Det som driver mig är när barnen lyckas och att jag kan påverka dem. Alla mina barn idrottar och jag är van att köra dem fram och tillbaka, idrotten har som jag sa, en fostrande effekt och därför är det viktigt att vi tar ansvar för våra barn.

Exemplen på Jerrys engagemang i föreningen är många. Han ser till att lagen åker iväg på turneringar med övernattningar, han ordnar så barnen får åka iväg och bada, han fixar träningar utanför ordinarie fotbollsplan. Han har t ex fixat träningar på ängen utanför kyrkan när det varit sommarlov och man inte haft ordinarie plan tillgänglig.

Du har låtit ungdomar med kriminell bakgrund bli ansvariga för ert förråd. Lite okonventionelllt. Hur resonerade du där?

-Jag har jobbat länge inom skolan (Storvretskolan i Tumba) och  sett att om man ger någon ansvar fungerar det oftast bra. Man måste förstås ha bra relation till ungdomarn och i det här fallet var det några gamla elever som hamnat snett och de behövde någon de kunde lita på. En del av dem har även varit med som ledare i vår fotbollsskola. Vi har till exempel en 14-årig kille som blivit utsatt i skolan tidigare. Han har nu blivit en jätteduktig ledare som utbildar sig, är glad och har fått ett helt nytt självförtroende.

Jag undrar förstås var namnet Pappas pojkar kommer ifrån.  Det finns ingen “pappa” utan Jerry berättar att det var de två killarna som grundade föreningen, Jerrys bror Ari och Erik Grissom som satt en kväll och spånande på namn innan de skulle ut på krogen.

Fotbollen tar ju all din tid. Hur gör du för att orka?

- Min fru är med mycket så henne träffar jag en hel del ändå. Men det handlar om ju om mina egna barn. Jag vill att det ska gå bra för dem. När man ser det så orkar man.

Hur du några tips du vill dela med dig av till andra ledare?

-Följ inte alltid föreningens mål utan titta vad barnen vill. Barnen ska gå först. Andra mål får komma senare.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Jerry Achren till utmärkelsen Årets Eldsjäl 2009!