eee

Juryns motivering: Tatiana Milchakova från Örnsköldsviks GK har varit oerhört betydelsefull för sin förening och  sin idrott genom att med ett varmt och positivt sätt skapat både framgångsrika elitgymnaster och ett brett intresse för den rytmiska sportgymnastiken. Hon sätter alltid människan i centrum före idrotten och uppskattas i alla läger. Tatiana Milchakova är Årets Kvinnliga Ledare 2008.

 Tatiana Milchakova kommer ursprungligen från Vitryssland. Hon har en framgångsrik karriär som elitgymnast bakom sig och tävlade för de vitryska landslaget i rytmisk sportgymnastik under 80-talet. Hennes man, Sergey fick sedermera jobb i Ängby fäktklubb och var ledare i landslaget, han kom till Sverige 1992.

Efter ett par år flyttade även Tatiana till Stockholm och jobbade med Brommagymnasterna. Efter en tid fick hon erbjudande om att jobba som lärare på gymnasium i Örnsköldsvik och på fritiden träna gymnasterna i Örnsköldsviks Gymnastikkklubb (ÖGK) och där har hon nu varit verksam under 16 år. Hon är 44 år gammal och har två söner, en bor hemma och den äldsta är ishockeyproffs i Vitryssland.

Tatiana har utvecklat Örnsköldsviksklubben till att bli en av landets absolut främsta. Hon ligger bakom att ÖGK fått fram ett 30-tal Svenska mästarinnor såväl individuellt som i trupp men hon brinner lika mycket för att arbeta med barn och ungdomar.

Tatiana Milchakova är av många ansedd som den främsta svenska tränaren inom sin idrott och ÖGK kommer i samarbete med Örnsköldsviks kommun att starta upp Sveriges första gymnasium med inriktning på gymnastisk sportgymnastik. Hon har tack vare sina kontakter i Minsk fått till ett samarbete med deras främsta gymnastikskola vilket gjort det möjligt för de svenska flickorna att få åka dit och träna med den allra yttersta världseliten och de bästa tränarna och koreograferna

- Jag tycker det är så roligt att jobba med barn och ungdomar säger Tatiana. Det ger mig så mycket glädje och energi när jag ser hur de tränar och utvecklas.

Tatiana Milchakova är väldigt omtyckt i alla läger.

- Jag försöker vara ett stöd i alla situationer och skapa en atmosfär av positivitet där man sporrar varandra, förklarar hon.

- Tatiana är gymnasternas tränare men i mångt och mycket även en jättegod vän eller extra mamma för flickorna. Hon finns till för dem jämt. Är någon till exempel sjuk, har hon alltid goda råd eller huskurer. Hon är verkligen mån  om dem alla, till max, säger Liselotte Pettersson, ordförande i ÖGK. - Hennes engagemang är det allra yttersta. En gång kunde hon inte vara med på en tävling eftersom hon opererat ryggen. Då ringde hon från sjuksängen efter varje genomfört redskap för att peppa och stötta! Hon är lugn vid tävlingar och ingjuter mod och tävlingsinstinkt i gymnasterna, fortsätter Liselotte.

Varför är det så viktigt för dig att stötta dem i alla lägen? Det är ju inte alla ledare som gör det? Varför tror du att just du har detta engagemang?

- Jag tycker att det är viktigt att gymnasterna får stöttning och uppmuntran från sin tränare både vid träningen och i tävlingssituationer för att hjälpa dem prestera sitt bästa och utnyttja alla sina resurser och förmågor på det bästa sätet. Det är viktigt också att stöta dem utanför träningshallen vid olika livssituationer. Jag känner för detta. Det är viktigt för mig själv.

Tatiana säger att det viktigaste alltid är att man är en bra person och därefter en bra gymnast. Man ska uppträda schysst mot varandra i alla lägen. 

- Om flickorna mår bra så presterar de också bra! Vi pratar mycket om hur man ska vara mot varandra, att vara kamrater även när det går dåligt. Därför är det viktigt att våra duktigaste gymnaster, till exempel Therese Larsson, föregår med gott exempel. Hon och de andra tar ansvar för sig själva och varandra. Man ska ha  roligt också när man håller på med idrott.

Therese Larsson är idag Sveriges främsta gymnast och satsar nu hårt mot OS 2012, bakom henne finns många duktiga juniorer som alla tränas av Tatiana Milchakova. 

-Vi har en bra organisation i klubben med flera duktiga ledare som hjälper mig och även många stöttande föräldrar, tilllägger hon.

Du har ju själv tävlat på elitnivå i ett land som ligger långt före Sverige inom sportgymnastiken. Vad har du lärt dig i ditt eget hemland som du förmedlar till dina svenska flickor?

- Jag vet vad som krävs för att lyckas på elitnivå, säger Tatiana. Och jag låter mina gymnaster själva välja vilken nivå de vill sikta mot. Ska man nå toppen krävs det att man tar ansvar för sin träning och visar respekt för det man gör. Det krävs mycket tid och professionalitet och att man helt enkelt vet vad man gör. Det är inte så många gymnaster som är villiga att ställa upp på dessa villkor.

Jag frågar om det finns något ögonblick Tatiana känner sig extra stolt över under sin tid i ÖGK.

- Det var när jag fyllde 40 år och alla gymnaster i klubben ordnade en stor show för mig. Helt utan att jag märkte det. Hela aulan var full av människor som ville fira mig. Det var oförglömligt och jag grät av glädje, jag kände mig så rörd och jag önskar att alla människor skulle få uppleva något sånt.

Vad har du för planer för framtiden? 

- Den närmaste planen är SM nästa vecka. Therese Larsson och nyblivna seniorer Jennifer Pettersson, Mikaela Lindholm ska sikta på pallen där. I september går VM i Japan och jag hoppas att förbundet kan skicka ett lag dit. Största planen är dock att starta ett RG-gymnasium! Där kan alla duktiga tjejer i landet få förutsättningar att höja sin nivå och att klara den hårda internationella konkurrensen.

Hon håller kontakten med många av sina gymnaster även när de slutat.  

- Man ska ha en bra relation med barnen och ungdomarna. Då får man deras förtroende och man kan lita på varandra, både som idrottare och människor. Var ärlig mot dem. Är något bra så är det bra, är något fel – så är det fel.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Tatiana Milchakova till utmärkelsen som Årets Kvinnliga Ledare 2008.