eee

Juryns motivering: Andreas Lindvall är en mycket omtyckt och respekterad fotbollsdomare som har alla förutsättningar för att gå långt i domarkarriären. Han har ett starkt engagemang för sitt eget och andras dömande och även en sund distans till sitt idrottande där glädjen allt är viktigast. Andreas Lindvall är Årets Unga Domare 2007.

Andreas Lindvall är 16 år och bor i Oxie, en mil öster om Malmö. Han går nu sista året i grundskolan, därefter väntar gymnasiet. Han spelar själv i Oxie IFs ungdomslag där han är målvakt. 

Andreas har dömt fotboll i ungefär fyra år, först dömde han på fritiden men intresset växte och han gick därför en domarkurs för att få döma seriematcher. Nyligen har han genomgått en steg1-utbildning vilket innebär att han får döma ungdomslag och gå på linjen i division 7. Om det går bra hoppas han att förbundet ska låta honom gå vidare till den påföljande steg2-utbildningen.

- Jag dömer kanske 2-3 matcher under en månad, ibland kanske det blir fler, när man är extra inkallad eller så. Under sommaren och hösten så brukar det bli en hel del dömande eftersom det är cupsäsong och då kanske det händer jag dömer 1-3 cupmatcher varje månad, säger Andreas. 

-En mer populär och omtyckt domare av föräldrar, ledare och spelare får du verkligen leta efter. Andreas är enligt mig vår nästa stordomare om man utvecklar honom på bästa sätt och ger honom uppmuntran till att fortsätta, säger Andreas Törnkvist, ledare i Oxie IF. 

- Han lägger också timmar efter timmar på att försöka få fler ungdomar att bli domare och detta kräver tid och tålamod, det kan jag själv intyga då jag länge hållit på med samma sak, fortsätter Andreas Törnkvist.

Vad har du för egenskaper som gör att du är en bra domare?

- Jag kan regelboken bra, säger Andreas Lindvall. Om jag råkar blåsa fel så säger jag det till spelarna. Jag brukar ofta förklara varför jag blåser och det gör kanske inte alla domare. Då brukar man få förståelse för mina domslut. Jag ser ofta i förväg var bollen ska slås och försöker springa åt det hållet.

Du har bra spelförståelse alltså?

- Ja

Vad är svårast då?

- Det är offside. Där blåser jag fel ibland men jag blir bättre på det hela tiden

Det roligaste med att vara domare är att man får bestämma, säger Andreas

- De får lyssna på vad jag säger. Om jag säger något i skolan kanske inte alla lyssnar, men där kan man ju inte dela ut gula kort…

Ibland blir det stökigt på planen, men det bekommer inte Andreas speciellt mycket.

- Jag brukar tillkalla spelarna och prata med dem. Om det behövs ger jag dem ett gult kort.

I Skånefotbollen har man nolltolerans vilken innebär att det är förbjudet att skrika könsord och svära. Könsord innebär rött kort och rapport till förbundet. Svordomar bestraffas med gult kort. Regeln gäller även ledare och föräldrar. Men tyvärr är det många föräldrar som missköter sig och skriker på Andreas när han dömer. 

- Föräldrarna är värre än spelarna och tränarna, tycker han.

Andreas medger att han själv gnäller på domaren ibland när han spelar. Mest stör han sig på domare som missar solklara straffar och inte bryr sig om nolltoleransregeln.

Vad finns det för några egenskap du vill utveckla hos dig själv som domare?

- Att bli bättre på att bedöma när det är offside. Men det är svårt att avgöra det när man dömer själv. Jag kanske också måste bli bättre på att lyssna på spelarna, till exempel när de skriker fula ord. 

Du dömer ju nästan bara jämnåriga. Hur fungerar det?

- Många av de jag dömer går i samma skola som mig och de säger ibland att jag dömt dåligt eller att jag suger. Men det bryr jag mig inte om. De kan gå in på planen själva och se hur det är att döma.

Hur tycker du att tränare och spelare ska bemöta domaren på ett korrekt sätt? Man kan ju förstå att det ibland blir protester mot en del domslut..

- Det är inte ledarna som gnäller mest utan föräldrarna. Då säger jag till hemmalaget att de ska säga till föräldrarna men det gör de oftast inte. Jag kan ju alltid avbryta matchen och gå hem…

Andreas säger att han inte har några direkta förebilder som domare. Tidigare tittade han aldrig på hur domarna agerade, men det gör han allt oftare numera.

Han är även domaransvarig i klubben.

- Jag kollar på matchen och i halvtid pratar jag med domarna om hur de kan förbättra sina löpningar och tecken. Efter matchen går vi igenom den tillsammans. Jag tillsätter även domare och har de något de vill diskutera, är det bara att ringa mig. 

Hur tycker du att föreningarna ska göra för att locka fler att bli domare och stötta dem som redan börjat döma? 

- Ja, att inte låta domarna börja för tidigt som vissa föreningar i Skåne har gjort. En del börjar redan vid 12-årsåldern och då tycker jag att man inte är mogen att döma. En lagom ålder att börja är när man är 14-15 år. Sen tycker jag att föreningarna bättre måste hjälpa våra domare. Nu är det är alldeles för många som slutar döma efter 1-2 matcher bara för att föräldrarna börja gnälla, och det är något som föreningarna måste ta tag i och förklara att alla domare inte är proffs. Många av dem har nyligen har börjat döma.

Vad har du för mål inför framtiden?

- Att komma så högt upp som möjligt och ha skoj, det är det viktigaste. Inte tänka för långt utan bara på nästa match. Annars kommer man ju aldrig någonstans

Vi tackar Andreas Lindvall för intevjun och gratulerar honom till Det Svenska Idrottsledarpriset 2007.