eee

Juryn motivering: Med ett varmt och omhändertagande engagemang, både på och utanför arenan har Kerstin Norberg i Solens IF givit mängder av ungdomar med speciella behov möjligheten att utvecklas, både som människor och som simmare. Tack vare Kerstin har dessa ungdomar funnit en trygg gemenskap i idrottens famn där de alltid känner sig omkramade och värdefulla. Kerstin Norberg är Årets Eldsjäl 2007.

 

Kerstin Norberg är 52 år gammal och bor i Sundsvall. Sedan 12 år är hon engagerad i Solens IF, en livaktig förening för förståndshandikappade barn och ungdomar. Föreningen har 120 aktiva medlemmar och på programmet finns idrotter som innebandy, friidrott och bowling

- Jag blev engagerad i klubben eftersom min äldsta son, som har ett lätt förståndshandikapp, började med friidrott i Solens IF. Först blev jag tränare, sedan valdes jag in i styrelsen som suppleant, men numera är jag sekreterare, berättar Kerstin. 

Kerstin Norberg har varit verksam i olika idrotter i föreningen, men sedan åtta år lägger hon den mesta tiden på simningen. Hon är simledare och har hand om 20-talet ungdomar i åldern 10-26 år. Solens IF har både en fin breddverksamhet men är även framgångsrika på elitnivå. Fyra av simmarna var nere på Special Olympics i Shanghai 2007 och samtliga tog medalj. Men Kerstin stannade hellre hemma och tränade de simmare som var kvar.

Hon finns på plats vid varje träning och åker på tävlingar och ordnar träningsläger tillsammans med simmarna. Hon svarar alltid i telefon ger goda råd. Kerstin är som en extramamma för klubbens medlemmar och coachar dem på tävlingar och gläds med deras resultat.

Att vara ledare för förståndshandikappade ställer en del krav på den som är ledare. Eftersom alla har olika förutsättningar måste hon vara väldig noggrann när hon ger instruktioner.

- En del kanske förstår när man säger att vi ska simma 200 meter, för andra behöver man säga att det är fyra längder, för ytterligare andra måste man använda bilder, säger Kerstin.

Det är många som vittnar om Kerstins engagemang för simmarna.

- Hon har hjälpt våra unga simmare att växa upp till duktiga ansvarstagande och hjälpsamma människor, berättar Kickan Brandström som också är verksam i Solens IF. De kan ta hand om sej själva och de har fått ett egenvärde, mycket tack vare Kerstins engagemang. 

Hennes insatser att ge ungdomar i Solens IF en så fantastisk meningsfull fritidssysselsättning är värt hur mycket som helst, fortsätter hon.

- Kerstins glada humör och den värme hon utstrålar gör henne till en mycket omtyckt person.

Simmarna känner sig omtyckta och omkramade, fortsätter Kickan. Vi är så stolta och glada över att ha Kerstin i vår förening och hon är verkligen värd all uppmuntran.

För Kerstin är det lika självklart att gå ut och fika med dessa utvecklingsstörda ungdomar som att gå ut med vem som helst. Hon följer till exempel gärna med till vårdcentralen om de känner sig oroliga inför ett läkarbesök. Engagemanget sträcker sig långt utanför simhallen.

Kerstin berättar att simmarna ofta kommer till henne för att prata med henne om sina bekymmer. Hon lyssnar och ger råd.

- De har så lite utöver den här gemenskapen. Jag vill inte att de ska isolera sig och sitta ensamma hemma i sina lägenheter, vid sina datorer. Hos oss får de ett mänskligt liv.

Kerstin Norberg säger att drivkraften är det positiva engagemang som finns hos ungdomarna. 

– De blir inte sura och tvära om de förlorar utan är alltid så glada. Vi har en fin gemenskap och tillbringar mycket tid tillsammans när vi ska ut och resa, ofta med tåg, till tävlingar eller läger runt om i landet, säger hon.

Som ledare försöker Kerstin vara rättvis och inte särbehandla någon.

- Jag har en egen son som är lätt förståndshandikappad så jag har stor förståelse för hur dessa ungdomar fungerar. Under åren har jag lärt mig att läsa av hur de mår. De visar ofta en yta som inte stämmer, egentligen kanske de känner något annat inombords än vad en utomstående uppfattar.

Att ansvara för dessa människor är väldig ansvarsfullt, men hon blir rikligt belönad och uppskattad.

- Det är till exempel roligt när man är ute på stan och handlar och någon i klubben känner igen mig och ropar mitt namn, säger hon.

Verksamheten går bra men Kerstin önskar att klubben skulle få lite fler tider i bassängen.

- Vi kommer alltid i bakvattnet och får träna mellan 15.30 och 16.30, inte en chans att vi skulle få en tid runt 19, som egentligen är bäst. Jag önskar också att det skrevs mer om handikappidrotten, säger hon.

Den uppmärksamhet som Paralympics i Peking får den här sommaren kommer inte de förståndshandikappade till gagn. Man blev nämligen uteslutna eftersom Spaniens basketlag hade med sig spelare som inte var förståndshandikappad under OS i Sydney 2000. Ett kollektivt straff blev att alla förståndshandikappade uteslöts från kommande OS. Något som Kerstin dock hoppas kunna ändras till kommande OS.

Just nu arbetar Kerstin Norberg med att få Special Olympics, ett nordiskt mästerskap för förståndshandikappade till Sundsvall nästa sommar.

- Det vore en dröm att få arrangera det. Men nu närmast är det SM i Olofström som gäller, avslutar Kerstin Norberg. 

Vi tackar Kerstin Norberg för intervjun och gratulerar en värdig vinnare till priset som Årets Eldsjäl 2007.