eee

Juryns motivering: Isadora Petkovic är en mycket omtyckt, talangfull och målmedveten domare som siktar på en internationell karriär. Hon har ställt alltid upp och dömt för sin förening Högsbo Basket och har redan vid ung ålder visat att hon med stor auktioritet klarar av att döma tuffa seniormatcher. Isadora Petkovic tilldelas Det Svenska Idrottsledarpriset 2006 i kategorin Årets Unga Domare.

Isadora Petkovic är 19 år och verksam i Högsbo Basket utanför Göteborg. Hon går idag på basketgymnasiet och förutom att döma, så både spelar och coachar hon basket. Hon är en mycket målvedeten tjej som har bestämt sig för att satsa på en karriär som basketdomare.

Hur kommer det sig att du började döma basket?

- Jag var 13 år när min dåvarande förening Lindome undrade om det fanns några av oss spelare som ville ställa upp som domare i de Minisammandrag, turneringar för 8-12 åringar som arrangeras av skolorna. Jag tyckte det verkade vara en kul grej, som dessutom gav lite pengar.

Då var Isadora 13 år. Idag, sex år senare är hon en erfaren och mycket uppskattad domare som siktar på att bli FIBA-domare och få döma internationella matcher. Just nu går hon på distriktdomarkursen och tänker i framtiden gå alla tänkbara kurser för att nå sitt mål.

Hon berättar att hon dag dömer hon 8-9 matcher i månaden, både ungdomslag och seniorlag runt om i Västra Götaland.

Jag antar att det ibland kan vara rätt tufft att döma seniorer? Hur hanterar du det? Och hur blir du bemött?

- Innan matcherna tänker de nog ofta. "Äsch, hon är tjej och har säkert inte så mycket erfarenhet".

Men när Isadora blåser till match lär sig spelarna snabbt vem som bestämmer på planen.

- Jag lägger nivån direkt och visar att jag inte tolererar något tjafs. När jag blåser är det mitt beslut och det står jag fast vid. Skulle jag råka döma fel, har jag inga problem att ändra mig i efterhand.

Vad tycker du är din styrka som domare? 

- Jag är bestämd av mig och har en stark personlighet. Tycker jag att något är fel så blåser jag, där är jag stenhård.

 Vad är det roligaste med att vara basketdomare?

- Man känner att man har lite makt därute på planen. Det gör man inte som inte spelare. Förutom att döma så både spelar och coachar jag basket och jag lär mig mycket från dömandet som jag har nytta av då.

- Det är också roligt att få resa runt och träffa nya människor, tillägger hon.

Isadora Petkovic tycker att hon har utvecklats mycket som domare, men även som människa sedan hon började döma basket.

- I början när jag dömde var jag osäker. Om någon tjafsade under matchen höll jag mig undan eller lät den andra domaren få ta hand om det. Eller så gick jag och sa till deras coach istället för spelarna.

På vilket sätt agerar du annorlunda nu i dessa situationer?

- Idag säger jag ifrån direkt - "Tjafsar du en gång till får du en teknisk foul". Och jag har inga problem med att dela ut den heller.

En bra domare ser ju till att det blir en god stämning på planen, Hur arbetar du med detta?

- Genom att döma efter den nivån matchen är på och vara trevlig mot både spelare och coacher.

Vad känner du att du vill bli ännu bättre på?

- Det finns en del små situationer som man kanske missar som domare högre upp i seriesystem kanske ser. Så långt har jag inte kommit än.

Det kanske bara är en fråga om rutin?

- Precis. Snart dömer jag i högre serier, kanske division ett och där finns det domarkollegor som man kan lära sig mycket av. Det ser jag fram emot.

Har du någon förebild som domare, i så fall vem och varför?

- Martin Eftring som är divison ett domare i Westra. Han är en mycket bra domare med bra teknik och väldigt bra avblåsningar. Han hanterar svåra situationer väldigt bra som många domare, enligt mig, har svårt med. Jag har själv lärt mig mycket från honom. Inte bara efter att ha dömt tillsammans med Martin, utan också genom att ha tittat på honom när han dömer.

Hon berättar att hon tittar på mycket matcher, både live och på TV för att studera hur domarna agerar i olika situationer.

Hur förbereder du dig inför en match?

- Jag kollar vad det är för lag jag ska döma, om jag känner igen dem sedan tidigare. Jag pratar också med coacherna och den andra domaren samt intalar mig själv att jag ska vara bestämd.

Isadora berättar om en kul epsiod som inträffade under finalen F-90 under basketfestivalen 2006. 

- Det var en väldigt jämn match där jag själv tyckte att jag dömde väldigt bra. Jag var väldigt nervös eftersom det var min första stora final och det var mycket folk som kollade.

Isdora fortstätter.

- I slutet av matchen med tre sekunder kvar, ledde det ena laget med ett poäng och motståndarlaget fick två straffkast. Tjejen som tog straffen missade det första kastet. Även det andra missade hon, men jag blåste av och lät den sista straffen gå om eftersom det försvarande laget hade gått för tidigt. Nästa straff satte hon. Matchen gick till förlängning och laget som hade satt straffen i slutsekunden vann. Det var en svår situation som inte är lätt för en domare. Man vet att man kommer att något av lagen kommer att klaga oavsett hur man dömt.

Redan här visade alltså Isadora att hon törs ta modiga och matchavgörande beslut.

Vad har du för framtidsplaner som domare?

- Jag vill bli en kvinnlig FIBA-domare. Det är en dröm för mig och jag ska ge allt för att komma dit, det har jag bestämt mig för. Jag ska åka överallt och ta de kurser som krävs.

Med vilka argument skulle du försöka övertala en ung kille eller tjej att bli domare?

- Att hans eller hennes personlighet växer. Att man blir starkare som person och lär sig mer om basket när man ser det även från domarens sida. Som spelare vet man inte alltid varför domaren blåser. Det vet man om man själv dömer.

Avslutningsvis vill Isadora tacka Jonas Fredriksson, Högsbo Basket som föreslagit henne som kandidat till detta pris.

Vi tackar Isadora Petkovic för intervjun och önskar henne lycka till i framtiden!