eee

Juryns motivering: Med stor kreativitet, ett brinnande engagemang och ett varmt hjärta har Olle Davidssons handlingskraftiga engagemang i Kvarnsvedens IK gjort att den lilla dalaklubben har en blomstrande verksamhet som engagerar hela orten. Olle Davidsson tilldelas Det Svenska Idrottsledarpriset i kategorin Årets Eldsjäl 2006. 

Olle Davidssons idrottskarriär började i Tunabro, strax utanför Borlänge i slutet av 60 talet. Olle började spelade fotboll men efter en tid avtog idrottsintresset och istället ägnade han sin tid åt att spela gitarr och åka motorcykel.

Engagemanget i Kvarnsvedens IK tog fart när hans 13-åriga dotters lag en dag stod utan tränare. Olle fick frågan om inte han kunde ställa upp, vilket han naturligtvis gjorde. Han tränade laget under en säsong, men sedan överlät han tränarsysslan till andra, mer utbildade tränare.

För fem år sedan blev Olle Davidsson erbjuden ordförandeposten i Kvarnsvedens IK. Efter en viss tvekan tackade han ja. - Det är en stor förening med 450 aktiva, 20-talet lag och över tusen medlemmar, berättar han.

Vilket var ditt viktigaste mål när du hoppade på ordförandeposten?

- Det var att få både det sportsliga och det ekonomiska att fungera. Och jag tycker vi har lyckats ganska väl med detta. Målet var att ta både dam- och herrlagen till svenska serien (div. 2 resp. div. 3) och det har vi klarat av. Ekonomin ser också stabil ut, även om det finns mer att jobba med på den biten.

Kvarnsvedens IK har lyckats med konststycket att bygga en konstgräsplan. Utan att behöva ta en enda krona i lån. Detta är till stor del Olle Davidssons förtjänst.

Många föreningar drömmer om konstgräs men få klarar av ordna det. Hur gick du och föreningen tillväga för att lyckas? 

- Jag arbetar på Stora Enso i Kvarnsveden och idén kom när jag fick reda på att styrelsen satt i förhandlingar om att bygga PM12. Företaget skulle då investera 4 miljarder kronor i Kvarnsveden. Här såg jag att det fanns en möjlighet för vår förening att hänga på.

Olle frågade verkställande direktören på företaget om man kunde få hjälp med att anlägga en konstgräsplan. Svaret blev positivt. Med pappersbruket som bas bjöd föreningen in entreprenörer, förbund och andra tänkbara sponsorer. Det blev en del luncher och möten och en efter en föll bitarna på plats.

- Markentreprenörer lät oss låna deras maskiner när dessa inte användes Vi fick hjälp med rördragningar när de företagen hade tid över, ja det finns många liknande exempel. Eftersom vi kunde upplåta planen till skolan fick vi även stöd från Stora Ensos Ljungbergsfond, som finansierar projekt för skolan.

Tack vare Olle och många andra engagerade människor lyckades man bygga en konstgräsplan, helt utan att ta lån. Även om han är noga med att framhålla andra personers insatser är det många som vittnar om att Olle är den drivande kraften, utan hans engagemang skulle detta projekt troligen aldrig gått att genomföra.

Olle är stolt över resultatet.

- Det är alltid fullt på planen, säger han. Den här helgen tror jag det är 8 träningsmatcher. Vi hyr ut den till andra föreningar men gör ingen stor vinst. Vi tar in tillräckligt så att vi ska ha råd att lägga om gräset om 7-8 år.

Det enda som bekymrar Olle är att efterfrågan är större än tillgången

- Jag önskar att vi hade fler ytor så att våra ungdomslag fick fler tränings- och matchmöjligheter.

Men detta har förstås Olle en lösning på. I dagarna lämnade han in bygglovsansökan för en ny inomhushall.

- Vi planerar att bygga en teknikhall och nu är det upp till kommunen att bevilja oss bygglov. Vi kommer nog inte att få den fullt finansierad utan blir tvungen att ta lite lån, men vi har fått starkt stöd av sponsorer även för detta projekt, berättar han.

Om planerna går i lås kommer alltså lilla Kvarnsvedens IK att ha både en konstgräsplan och en inomhushall.

Olle Davidsson ser så många matcher han kan. Roligast tycker han det är att följa de allra minsta knattarna. Men givetvis gläds han även med elitlagens fina framgångar.

Vad är det som driver dig att lägga så mycket tid och energi på idrotten?

- Jag blir så glad när jag ser vilka fina ledare vi har i föreningen och vilket bra jobb de gör för ungdomslagen. Jag brukar tänka att vi har bättre ledare än vi förtjänar och jag önskar att vi kunde göra ännu mera för dem.

Olle lägger i snitt 10-15 timmar per vecka i förenningen Arbetet består av dagliga kontakter med kansliet kring olika frågor. En del tid går åt att jobba med marknadsföring. Han deltar även i fyra träningar eller matcher med damlaget varje vecka. Hans ena dotter spelar där. Den yngsta dottern spelar även hon, fast i Kvarnsvedens U-lag.

Han berättar att Kvarnsveden har anammat IFK Göteborgs modell, Secrets of soccer som bland annat innebär att alla lag i föreningen arbetar på samma sätt. Inför varje träning har man en videogenomgång så att alla spelare ska vara förberedda vad som kommer att hända. Eftersom alla lag arbetar på samma sätt får man en kontinuitet som man hoppas ska ge utdelning på lång sikt.

Vad har ni för sportsliga mål de kommande åren?

- Vi hoppas att både herr- och damlaget kan gå upp en division. Det ska inte vara omöjligt, vi har många unga duktiga spelare med ambitioner.

För ungdomslagen då?

- Vi vill helst ge dem så bra utbildning att vi kan hämta det mesta spelarmaterialet till seniorlagen därifrån.

Om du ser till idrotten i stort, vilka tycker du är de viktigaste frågorna att arbeta med nu?

- Vi behöver fler ställen att vara på. Fler tränings- och matchytor, mer samlingslokaler. Jag ser ett litet tapp i åldersgrupperna 12-16 år, framför allt på pojksidan, som kan beror på att vi inte kan ta hand om alla som vill vara med i föreningen.

Som ordförande har Olle även åsikter om de ekonomiska frågorna, något alla föreningar brottas med.

- Jag anser också att föreningarna måste få enklare regler på det området. Vi måste slippa reklamskatten och en del andra avgifter. Varför ska man betala skatt på sponsringsintäkter när man i andra änden får stöd i form av lokalt aktivitetsstöd. Det är ju bara en onödig omflyttning av pengar, frågar sig Olle.

Olle Davidssons insatser för Kvarnsvedens IK har varit ovärderliga och ett resultat av både kreativitet och handlingskraft. Ändå håller han sig helst i bakgrunden.

- Jag tycker inte om att stå i rampljuset. Jag vill hellre jobba på och få saker gjorde, säger Olle som beskriver sig som en "do-er".

Han fortsätter.

- Får jag en idé driver jag den till den går igenom. Tack vare alla fantastiska människor i föreningen har vi lyckats genomföra det vi velat. De har varit med och lagt värmeslingorna i marken under planen, limmat skarvarna på planen, förberett för att asfaltera, säger Olle.

Du har en bra dialog med medlemmarna?

- Ja, det är en kort väg mellan medlemmarna och styrelsen. Vi har instiftat en ungdomskommiteé som driver ungdomslagens frågor. De har en representant med full rösträtt i styrelsen.

Hur gör du för att motivera dina ledare i föreningen i det vardagliga arbetet?

- Jag ger beröm när det är möjligt. På ungdomsavslutningarna får jag möjlighet att träffa alla och jag försöker att vara på idrottsplasten så jag hinner träffa alla vid åtminstone något tillfälle.

För att stärka sammanhållningen i föreningen har man bestämt att alla ledare ska vara lika profilerade, alltså ha samma kläder vid träningar och matcher.

- Sen försöker vi göra det enkelt för lagen att få det material de behöver. Sånt är också viktigt för att verksamheten ska fungera bra.

Tack vare konstgräset och de senaste årens sportsliga framgångar har Kvarnsveden gott om ledare.

Vilket är ditt nästa mål i föreningen?

- Egentligen borde mitt nästa steg vara att hitta en ny person som orkar att driva klubben framåt. Jag tar nog ett steg tillbaka och jobbar mer med marknadsföring och förvaltar det vi byggt upp. Jag kanske börjar träna ett lag igen.

Föreningslivet tar mycket tid och familjen blir lätt lidande. Det kan nog de flesta idrottsledare vittna om. Så även Olle Davidsson.

- Det är svårt säga ifrån när klubben ber en om någonting.. När man är inne i det ser man kanske inte det detta riktigt. Jag har en fantastisk fru och familj som ställt upp under alla år och nu känner jag att jag vill ge dem mera tid.

Har du några tips till andra klubbledare som vill få mer snurr på verksamheten?

- Jag vete sjutton om jag är rätt man att ge såna råd, funderar Olle. Man måste ha mycket mer ork att hålla i frågor än jag någonsin vågat drömma om. Inget gör sig självt.

Vi tackar Olle Davidsson för intervjun och önskar honom och Kvarnsvedens IK lycka till i framtiden!