eee

Juryns motivering: Elin Nordström är en ung och ambitiös domare som går en mycket fin framtid till mötes. Som nittonåring dömer hon redan damfotboll i division tre och går på linjen i herrfyran. Elin är omtyckt och respekterad av både spelare och ledare i den värmländska fotbollen och en utmärkt representant för landets unga domare. Elin tilldelas priset som Årets unga domare 2005.

 Elin går tredje året på det Naturvetenskapliga programmet på Älvkullegymnasiet i Karlstad. Hon är nitton år och började döma fotboll för fem år sedan. Idag dömer damfotboll i division tre som huvuddomare och går på linjen i damtvåan och herrfyran.

Hon har spelat fotboll själv sedan hon vad 5 år. Men nu satsar hon på en domarkarriär. Elin berättar hur det kom sig att hon började döma.

- Vi var flera i mitt flicklag som fick inbjudan att vara med i en grundkurs. Jag har alltid gillat att stå i centrum så jag nappade, berättar Elin.

Vad är det för skillnad mellan att döma herr- och damfotboll?

- Det är högre tempo och smäller mer i herrfotbollen, därför är det lite roligare. Även om det är en tuffare attityd där så har jag alltid fått ett bra bemötande. De är tillmötesgående och försöker visa mig hänsyn, säger Elin.

När man är domare får man träning samtidigt som man gör något som är kul, säger Elin.

- Eftersom jag dömer får jag inte spela matcher (i samma serie), men jag tränar fortfarande med Hertzöga, det är ett bra komplement eftersom det ger mig bra känsla för spelet.

På vilket sätt då?

- Det är lättare att leva sig in i situationerna och vet vad som stör mig när jag själv spelar. Jag gillar inte när domaren står i mittcirkeln hela matchen utan försöker vara nära spelet och hänga med när det blir kontringar. Som domare är det bra om man ligger steget före och kan förutse vad som ska hända, säger Elin.

Idag dömer Elin Nordström seniorfotboll, men hon ställer lojalt upp och dömer ungdomsfotboll när föreningar behöver det.

Har du några förebilder som domare?

- Den främsta är Collina, han har sån pondus och för respekt med sig. Ibland ler han men så plötsligt kan han ändra ansiktsuttryck och bli allvarlig. Han är trovärdig och bra på att möta människor, säger hon.

Elin berättar att hon förbereder sig noga inför matcherna och vill göra ett bra intryck.

- Det börjar innan man åker till plan, man klär sig ordentligt i dräkt med fotbollsförbundets logga. Jag funderar igenom vilka jag ska döma och vilka jag ska hålla ögonen på. Ofta har man ju dömt dem förut och då vet man vilka som brukar utmärka sig. Jag värmer upp ordentligt så att alla ser att jag är förberedd. Jag försöker visa att jag är där för att jag tycker det är kul, inte för att jag får betalt, säger Elin.

Du sa att du vet vilka du ska hålla ögonen på. Vissa spelare ligger ju på gränsen hela tiden…

- Då gäller det att stävja dem direkt, redan vid första närkampen och kanske ta i lite mer än i vanliga fall. Då brukar de lugna ned sig, säger hon.

De där som jämt ska snacka då?

- Man får se från situation till situation. En del blir upprörda i stridens hetta och det får man förstå. Så länge det inte är personligt riktat mot mig går det an. Men blir det mer personligt, reagerar jag.

Vilka situationer upplever du som svårast? Och hur hanterar du det?

- Inom damfotboll är det mycket närkamper med armarna och det kan vara svårt att se vem som börjar gruffa. Det är också svårt att ligga på en jämn nivå, särskilt när det är ojämna lag, där det ena vill att man ska få spela fysiskt och de andra vill att man blåser av oftare. Ensam domare, svårt m offside regeln

När känner du att du har flyt och att du har matchen i dina händer?

- När jag trivs då kan jag skratta med spelarna, till exempel när man trillar, då blir det en rolig grej, … en dålig dag, blir man sur om samma sak händer..

Elin har lärt sig att det är svårt för spelare att komma fram och tacka när man gjort en bra match.

- De har fullt upp med sitt egna lags prestationer. Men ibland får jag höra ”kul att en tjej klarar av det här”. Och det är skoj, tycker Elin.

Hur tycker du att ledarna bemöter dig när du är ute och dömer?

-Överlag är man tillmötesgående inom seniorfotbollen. De är väldigt sällan otrevliga, det var mer tjafs när man dömde ungdomsfotboll. Då fanns det ofta ledare som tyckte de var bättre än mig, bara för att de var äldre, de såg ner på liten tjej. Det är inte så roligt när man började som 13-åring och blev utskälld av 40-årig gubbe. Många av mina kompisar hoppade av på grund av det. De blev utskällda av ledare och föräldrar och ledsnade till slut. Av de som gick min första domarkurs är det bara jag som är kvar. Många orkade inte med pressen. Seniorer är bättre. De förstår att man inte för några fördelar av att gnälla på domaren, utan att det är tvärtom och bättre att säga något positivt.

Vad har du för framtidsplaner som domare?

- Första målet är komma upp som huvuddomare i damtvåan. Då åker man ut med två assisterande domare. Jag gillar att jobba med team, då har man några att snacka med före och efter matchen. Ett mål är att kunna döma i allsvenskan någon gång

Har du några tips du vill dela med dig av till ledare?

- Jag tycker föräldrar och ledare i ungdomsfotbollen inte ska skälla ut domare. Som vuxen gör man stort intryck på en ung människa. Man kan faktiskt påverka någon att sluta döma. man blir blir lätt knäckt. Sen tycker jag Värmlands fotbollsförbund kan skicka ut instruktörer och fånga in unga domare. Vi unga domare borde kunna åka ut och stödja de som precis börjat döma och prata med dem före och efter matcherna.

Vi tackar Elin Nordström för intervjun och gratulerar henne till priset som Årets unga domare!