eee

- Jag tror att föräldrar idag får allt mindre tid för sina barn, så skola och föreningsliv får en ännu viktigare roll. Av den anledningen måste det finnas bra förebilder på dessa platser, säger årets tränare Roland Falheim i Emmaboda Karateklubb.

 Vinnare av Det Svenska Idrottsledarpriset 2004, i kategorin Årets Tränare, är Roland Falheim (f.d Nilsson-Stor) i Emmaboda Karateklubb. Roland är 40 år, har fyra barn och fru samt jobbar heltid som lärare. I princip all ledig tid ägnar han åt föreningen där även tre av hans egna barn är aktiva

Roland är en välkänd och mycket uppskattad ledare. Han startade karateklubben 1987 och har sedan dess lärt ut tekniker till otaliga unga i trakten. Idag finns ett 60-tal aktiva i klubben.

Coachen vill börja med att gratulera. Hur har omgivningen reagerat?

- Det har gått runt i klubben. Jag har fått många mail och brev med gratulationer. Sedan har lokaltidningen Barometern varit här och intervjuat mig. Det har blivit en hel del uppmärksamhet.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av karate?

- När jag var ung provade jag fotboll, handboll, volleyboll och andra idrotter men jag har väl inget vidare bollsinne, även om jag tyckte det var kul. När karateklubben kom till Karlshamn, där jag bodde, gick jag med och fastnade direkt. Jag har alltid varit intresserad av att vara ledare. Som ung hjälpte jag även till inom fotboll och bordtennis. Tidigare var jag ledare i andra kampsporter som judo.

Roland menar att karate handlar om att man ska lära känna sig själv. 

- Det förstod jag kanske inte då, men jag har begripit det nu långt efteråt. Det handlar mycket om tankeverksamhet och inte bara det fysiska, att utföra tekniker. Utan tanken fungerar inte kroppen. Därför jobbar vi mycket med mental träning genom till exempel mediationer i samband med träningarna.

Vad är det viktigaste du vill förmedla till de du tränar?

- Jag tränar nästan bara ungdomar. Jag vill att de ska få en sysselsättning och komma in idrottens gemenskap. Sen spelar det ingen roll om man väljer karate eller fotboll. Föreningslivet kan ge så mycket till de unga. Jag tror att föräldrar idag får allt mindre tid för sina barn, så skola och föreningsliv får en ännu viktigare roll. Av den anledningen måste det finnas bra förebilder på dessa platser. Om det är något jag vill förmedla så är det nog, "var den du är"

Roland uppskattas för att han poängterar allas lika värde. Alla som vill får åka med på tävlingar, inte bara de duktigaste. Han menar att det inte går att se i unga år vilka som kommer att bli bra i framtiden. Alla får samma chanser.

- På något sätt har jag en förkärlek till de som har de svårare i samhället, säger Roland

Klubben samarbetar mycket med skolorna och man har "räddat" några barn från att råka illa ut genom att låta dem komma in i den positiva gemenskap klubben erbjuder.

- Roland finns alltid tillgänglig. Barnen fortsätter eftersom Roland får dem att stanna i klubben. "Ring så kommer han", säger Magnus Ungerbäck i Emmaboda Karateklubb.

Du lägger ner väldigt mycket tid och energi i idrotten, vad är det som driver dig?

- Utan en förstående familj hade det inte gått. Tre av mina egna barn är med och tränar, så de följer med på eget bevåg. Idrotten är också så pass givande för min egen del. Jag tränar mig själv genom att se hur andra fungerar. Man lär känna sig själv genom att lära känna andra- det är min filosofi.

Roland Falheim är bra på att ge konstruktiv kritik.. Han får folk att göra som han vill genom frihet till eget tänk. Han brukar säga: "Jag kan ge dig tekniken, så får du göra vad du vill med den". Han menar att det är ok att göra "fel"- och försöker sedan varsamt leda den aktive rätt.

Vi undrar om Roland själv har några förebilder som tränare

- Det finns många. Men jag gillar Bengt Johansson. Han ser till att alla har roligt när de idrottar. Finns glädjen -så lär man sig. Det är lättare att prestera bra om man har kul. Man ska alltid ha ett litet skämt på gång, humorn är viktig! Säger Roland

Vilka är dina lyckligaste stunder som tränare?

- Knatteverksamheten är väldigt rolig! När man förklarar för knattar och de får aha-upplevelser. När man ser i deras ögon att de förstått vad man vill lära ut, då blir jag glad. Ibland kan det ta flera år att lära ut vissa moment och när de äntligen lär sig, har de kommit ett steg närmare att känna sig själva. Det är också roligt när man träffar på folk på samhället som kommer fram och pratar.

Har du några allmänna råd du vill dela med dig av till andra ledare?

- Var dig själv! Ge dig tid att leka in kunskapen, det gäller både barn och vuxna. Ibland kan det vara svårt att få de aktiva att förstå vad man menar. Då får man försöka hitta andra infallsvinklar för att lära in. Leken och att man har roligt- det är nog det viktigaste.

Vi önskar Roland Falheim och Emmaboda Karateklubb ett stort lycka till i framtiden.