eee

- Jag älskar fotboll och innebandy och har bästa platsen på planen! Att döma är kul, nästan som man är med och spelar i matchen, säger årets domare, Jakob Mökander.

Vinnare av Det Svenska Idrottsledarpriset 2004, i kategorin Årets Domare, är Jakob Mökander i Rotebro IS, Sollentuna. Han är 14 år gammal men redan en för sin ålder rutinerad och mycket väl respekterad domare. Lagen begär ofta att få Jakob som domare, då vet man att det blir ordning på planen.

Jakob är målmedveten och mogen för sin ålder. Han ser fram emot att utbilda sig och gå fler domarkurser. Förutom att döma spelar Jakob även själv- bandy, innebandy, fotboll och golf.

Grattis, har du fått någon uppmärksamhet kring detta ännu? 

- Min klass vet det och jag har berättat det för vänner och släktingar.

Hur kommer det sig att du började döma?

- Jag har varit domare i två år. Jag började som 12-åring. Min förening Rotebro IS utbildar domare och jag anmälde mig till en av deras kurser. Mamma och pappa tyckte jag var gnällig som spelare och tyckte att det var bra om jag gick kursen. Då skulle jag förstå att det inte är så lätt att vara domare…

Jakob dömer både fotboll och innebandy och har gått flera utbildningar inom förbunden. I vår kommer han att vidareutbilda sig genom ytterligare kurser.

Många lag uppskattar dig och vill att just du dömer deras matcher. Trots din unga ålder kan du stå emot när föräldrar och andra börjar gapa och skrika. Men hur känns det egentligen när det blir stökigt?

- Det beror på vem som gnäller. En yngre spelare bryr jag mig inte så mycket om. Jag förstår att han gnäller för att han är besviken, men att jag trots allt vet bättre i de flesta fallen. Om en tränare som vanligtvis är lugn blir upprörd över något, förstår jag att jag kanske gjort något fel.

Föräldrar då, de kan ju vara rätt jobbiga…?

- Föräldrar lyssnar jag inte på. Om det blir för mycket gnäll säger jag till. Jag har visat bort en förälder från matchen när han gnällde för mycket. Jag sa att "matchen fortsätter när du borta härifrån". Till slut gick han…

Coachen applåderar! Tufft av en 14-åring! Det finns inget mer patetiskt än ledare och föräldrar som står och skriker på unga killar och tjejer som dömer. Ska idrotten överhuvudtaget överleva krävs det att vi alla tar vårt ansvar och hjälper våra domare. Att skapa ett bra klimat och grogrund för våra unga domare är en av idrottens viktigaste frågor.

- Jag tänker, att det är jag som är domare. Om jag stått emot gnäll får jag stöd av omgivningen och får bra förtroende inför nästa match jag ska döma, förklarar Jakob..

Hur kan man som publik, förälder eller ledare kunna hjälpa en domare?

- Tränarna måste se till att inte spelarna inte blir dumma på planen. Om båda lagen ruffar brukar jag säga till tränarna i halvlek till att de måste tala med sina spelare. Sen är det alltid kul om föräldrarna ropar "bra domaren!"

Vad är det roligaste med att vara domare?

- Det är själva sporten! Jag älskar fotboll och innebandy och har bästa platsen på planen! Att döma är kul, nästan som man är med och spelar i matchen. Man är aldrig så uppe i sporten som när man dömer. Man lägger märke till mycket mer eftersom man håller ögonen på alla spelare och bollen hela tiden. Jag gillar att springa därute!.

När känner du att du har gjort en bra match?

- Man märker när spelarna är nöjda på hur de hälsar efter matchen. Ofta känner man det själv. Jag märker om jag gjort en miss och kan gräma mig efter det. Om man gör en bra match spelar lagen inte så fult och vill ge igen. De vet att jag blåser om det blir ruffigt- åt båda hållen.

Vilka är skillnaderna mellan att döma fotboll och innebandy?

- I innebandy är man två som dömer och det innebär att man måste vara överens med den andra domaren och veta vems pipa som gäller. För mig är det inga problem, jag dömer med en annan bra domare. Innebandy är lite svårare att döma eftersom bollen går fortare och det är fler spelare runt bollen. Det är mer hårfina regler i innebandyn - vad är till exempel ett slag på klubban? Fotbollen är därför lite enklare att döma.

Vad har du för framtidsplaner kring dömandet?

-Jag ska gå en fortsättningskurs som Fotbollsförbundet anordnar. Min förening, Rotebro IS har lovat att betala mina fortsatta utbildningar. De i klubben har hjälp mig väldigt mycket. Jag ska också försöka hitta andra domarkurser för innebandy.

Hur gör du för att bli en ännu bättre domare? 

- Man lär sig av de misstag man gör i matcherna. Jag har blivit bättre efter nästan varje match och lärt mig hur spelare reagerar vid vissa domslut. Jag vet vilken nivå man ska hålla, det lär man sig genom att döma mycket. Övning ger färdighet.

Hur hittar man rätt nivå då?

- Det är svårt. Om ett av lagen är mycket bättre blir det sällan någon kamp. Men dömer man två jämnbra lag får man aldrig låta det gå för långt. Det är bättre att blåsa tidigare vid en lätt tackling, än att nästa tackling får spelaren att flyga över sargen. Jag brukar börja med en låg nivå och sen höjer jag när spelarna vet vad som gäller.

Hur tycker du att man ska få fler unga att börja döma?

- Jag skulle säga att de är kul. Du lär känna sporten mycket bra och det tar lagom mycket tid. Om man helgjobbar på Konsum, kan man istället få lika bra timpenning som domare. Och det är mycket roligare! En del slutar för att de får mycket skäll av föräldrar och ledare. Oftast är det ganska lugnt och de flesta är nöjda, om man håller sig till regelboken.

Vi önskar Jakob Mökander ett stort lycka till med dömandet i framtiden!