eee

Motivering: Marie-Louise är en glad tjej med hjärtat på det rätta stället. Hon var med och grundande idrottsföreningen Boden United IF 2014, i Boden. En förening som grundades med målet att alla ska vara välkomna, alla skall ges möjligheten att delta i idrott oavsett träningsbakgrund. Marie-Louise har lagt sin fritid det senaste året på att föreningen ska finnas. Som både tränare, ordförande, kassör och egentligen alla andra roller har hon byggt upp en fantastisk folkrörelse i Boden. Där lite drygt 150 asylsökande varje vecka får utöva idrott och få släppa tankarna på alla problem för en stund.

Marie-Louise Dahlberg från Boden är Årets Eldsjäl 2015. Hon har startat föreningen Boden United IF som består av nyanlända flyktingar och är tränare för ett fotbollslag med 80 spelare. Samtidigt har hon har varit med om att starta upp flera sektioner i föreningen. Föreningen har idag blivit en stor samlingspunkt för de asylsökande och bidragit till att skapa en meningsfull fritid för väldigt många flyktingar i Boden.

Marie-Louise Dahlberg är uppväxt i Solna och spelade som barn fotboll i Råsunda IS, därefter gick hon över till Skå IK där hon spelade upp till seniornivå. Hon har gått Fryshusets fotbollslinje och flyttade därefter till Åre där hon tränade slalomklubbens fotbollsslag. Under åren har Marie-Louise även praktiserat som fotbollstränare i Sydafrika och för två år sen var hon över i USA och jobbade med UK International Soccer. Fotbollen har alltså varit en viktig del i Marie-Louise liv.

Sedan ett par år bor Marie-Louise och hennes sambo i Luleå. 2014 var hon med och startade föreningen Boden United IF. Medlemmarna består av nyanlända från olika delar av världen som träffas ett par gånger i veckan för att träna. Laget spelar även i division 6 och möter där ofta andra lag som även dem startat Unitedkoncept, där alla får vara med oavsett bakgrund.
– Idag är det ca 80 aktiva spelare och genom åren har det säkert passerat 500 spelare genom klubben, säger hon. Vi har spelare från Eritrea, Etiopien, Sudan, Tanzania, Afghanistan, Syrien, Iran, Jordanien och Ukraina

Principen är att alla ska få spela och känna att de byter något men självklart är det en skiftande nivå. En del är nybörjare, andra har spelat på hög nivå. Men de duktigare spelarna tar de andra under sina vingar och hjälper dem, berättar hon
-Det är roligt att se hur de utvecklas. Från början var de individualister men nu börjar de lära sig passa bollen och senast i DM spelade vi riktigt bra!

Att spelare kommer och försvinner är något klubben lärt sig att leva med. Förutom fotboll finns det numera fler idrotter i föreningen.
-Vi har till exempel basket och magdans. Om det kommer någon som har en idrott man kan och vill lära ut, så är det bara att dra igång, säger Marie-Louise.

Marie-Louise berättar hur idéen om klubben föddes.
-Jag jobbade på ett boende för ensamkommande i Boden och såg att det fanns ett behov av en idrottsförening där alla får vara med, där du inte behöver vara duktig utan bara gilla att idrotta och ha kul. Det fanns även fler som sett detta behov och en man som heter Tomas Mariedal kopplade ihop oss alla och en lördag i april 2014 startade vi föreningen. Sen slutade alla i styrelsen av olika skäl, så förra året jag det bara jag och Sergut kvar, det var tungrott en tid, men nu är vi tolv stycken i styrelsen igen.

Tolv personer i en styrelse, det är ganska många?
-Ja men det är för att alla språk ska vara representerade, det är en viktig princip för oss. 

Förutom att vara tränare har hon sett till att allt runtomkring idrotten också fungerat. Hon har till exempel hjälpt till att hitta praktikplatser, samlat in begagnade kläder och heminredning till alla som har behövt. I somras var hon även huvudansvarig för den fotbollsskola Boden United ordnade för barn mellan 6 och 12 år.

Ekonomin är en ständig utmaning och hittills har det gått runt tack vare idrottslyft, kommunalt stöd, städjobb samt två sponsorer. Men det är en fråga som är en ständig utmaning för klubben hur ekonomin ska gå ihop. Det är långa avstånd i Norrland och man behöver alltid förare eftersom spelarna saknar ofta både körkort och bil. Därför är den största utmaningen att få hjälp med skjuts till matcher och andra aktiviteter. 

Vilka är det största glädjeämnena?
-Det är att se utvecklingen! Att följa de som varit med från början, nu har deras familjer kommit och deras barn följer med och hejar på matcherna. Jag har aldrig fått så mycket uppskattning förut. Spelarna kommer och hälsar, tar i hand, före och efter varje träning. Det kan bli ganska många handskakningar för Marie-Louise med 45 spelare i laget…

Varifrån får du kraften och energin att lägga ner så mycket tid i föreningen? 
-Det är klart att jag ibland funderar om jag inte är galen som lägger ner så här mycket tid, men sen när jag kommer ner på fotbollsplanen och ser all glädje och alla människor som kommer till våra träningar och för några timmar får ha kul och glömma alla problem, då är det värt varje minut. 

Du är ung kvinna som tränar 80 herrar med utländsk bakgrund. Inte så vanligt kanske...?
- Det var från början inte tanken att jag skulle träna herrarna. Men den tränare vi hade hoppade av 2014 så då tog jag över. Men det är inga problem. De visar mig respekt. “Maria är vår coach”, säger de om någon ny skulle undra, säger Marie-Louise som numera även har hjälp av sin sambo som assisterade tränare. 

Vad har du för råd till andra idrottsledare som vill lyckas med sina planer?
- Kör bara. Det värsta som kan hända är att man misslyckas och det lär man ju sig av.

CoachenEvents och Svenska Spel gratulerar Marie-Louise Dahlberg till priset som Årets Eldsjäl 2015!